Winterharde tuinorchideeën

Meer weten over de Garden Orchid?

Pleione is een knolvormende tuinorchidee met spectaculaire bloemen en komt met name voor in Zuidoost Azië. In de tuin is het een bijzondere verschijning, die gedurende de bloei alle andere tuinplanten in de schaduw zet. Het meest bijzonder is wel dat deze Garden Orchid ook prima in huis als kamerplant kan worden gebruikt.

Pleione is een zomergroen knolorchidee die bloeit van april tot en met mei. Ze zijn er in vele verschillende kleuren, zoals roze, paars, wit, geel en oranje. De plant in volle bloei is ca 20-25cm hoog en reken je het blad mee dan zijn ze ca. 40-45cm hoog. Pleione kan niet alleen goed tegen kou, maar gedijt ook prima in zonnigere temperaturen tot 30°C.

Zet de Pleione op een schaduwrijke en enigszins beschutte plaats in de volle grond of in een turfwal, maar in een terraspot doet zij het ook prima. Bij het zichtbaar worden van de bloemknoppen, vindt de plant het fijn als ze een klein beetje water krijgen, maar niet te veel. 

De Cypripedium komt alleen maar voor op het Noordelijk Halfrond, in Noord-Amerika en Noord- en Zuid-Oost Azië. Cypripedium is de ijskoningin van Garden Orchid, ze kan tegen ijzige koude, denk aan temperaturen van -25°C.
De Calanthe van Garden Orchid vindt haar oorsprong in Azië, maar zelfs in Midden Amerika, tropisch Afrika en Australië komen  verschillende types Calanthe voor. De naam is een samentrekking van de Griekse woorden Kalos dat staat voor mooi en Anthos (bloem). De bloemen van Calanthe hebben een enorme verscheidenheid aan kleuren. Daarnaast zijn er soorten die ook nog lekker ruiken.
Bletilla komt oorspronkelijk voor in het verre oosten, China, Japan en aanverwante gebieden. Het was één van de eerste orchideeën die werd gekweekt in Europa, bewijzen hiervoor gaan terug naar het jaar 1794. De plant werd 1853 voor het eerst beschreven. Door de uiterlijke overeenkomsten met Bletia (vernoemd naar de Spaanse botanist Don Luis Blet.) kreeg de plant haar uiteindelijke naam Bletilla.